Monthly Archives: February 2014

Booting CentOS in Single User Mode

Masalah: Aku tersalah modify permission untuk directory /etc and all files dalam dia. default permission untuk /etc adalah 755. Tapi aku dah tersalah ubah jadi 700. Bila aku try restart server, server takleh nak booting. Mengelabah ayam la kejab. Bila … Continue reading

Posted in Linux | Tagged , | Leave a comment

Restart sshd on My Unix System

Masalah: Nak restart sshd service. Ada sesetengah configuration pada system Unix/Linux memerlukan kita untuk restart service sshd. Cara paling senang untuk restart sshd ni ialah dengan cara restart server. Tapi memang tak efficient la kalau kita restart server yang tengah … Continue reading

Posted in Linux | Tagged , , , , , , , , , , | 1 Comment

Reset Password ColdFusion

Masalah: Lupa password Administrator ColdFusion. Bismillahirrahmanirrahim…. Windows: Connect to the server using Remote Desktop Connection. Stop the ColdFusion service by going to Start > Run > and typing services.msc. Navigate to the neo-security.xml file located in the ColdFusion /lib/ directory, … Continue reading

Posted in Linux, Windows | Tagged , | Leave a comment

Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded

Masalah: Error install osticket/drupal dalam xampp. Execute time terlalu lama, melebihi 30 saat. Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in C:\xampp\htdocs\osticket\include\mysqli.php Cara-cara; Baca Bismillahirrahmanirrahim Bukak file \xampp\php\php.ini Tukar value “max_execution_time” jadi 180. Default value is 30. Tukar value … Continue reading

Posted in Install | Tagged , , , , | 2 Comments

Softlink / Symbolic link / Symlink

Masalah: Partition root korang penuh. So nak kena move folder korang ke path lain. Masalah timbul bila sistem korang takleh running klu korang ubah path korang. So macamana nak buat? Jawapan dia softlink. Situasi aku sekarang aku nak ubah folder … Continue reading

Posted in Linux | Tagged , , , , | Leave a comment

Masalah server Zimbra slow atau “hang”

Bismillahirrahmanirrahim Masalah: Server zimbra slow. Seolah2 hang. Zimbra Admin Console takleh access. Email down. Setengah2 service zimbra tak boleh running atau stop running. su zimbra – login as user zimbra zmcontrol stop – stopkan semua service exit – exit user zimbra (now you … Continue reading

Posted in Linux, Zimbra | Tagged , , | Leave a comment

Restart service memcached dalam zimbra

Masalah: Service memcached tak running. Bila run cmd zmcontrol status keluar “memcached stopped. memcached is not running”. Run zmcontrol restart pun tak berjaya. zmmemcachedctl restart pun tak berhasil. Hint: kill dulu service tu then up balik. Ini cara yang aku pakai: ps auxw … Continue reading

Posted in Linux, Zimbra | Tagged , , | Leave a comment