Restart service memcached dalam zimbra

Masalah: Service memcached tak running. Bila run cmd zmcontrol status keluar “memcached stopped. memcached is not running”. Run zmcontrol restart pun tak berjaya. zmmemcachedctl restart pun tak berhasil.

Hint: kill dulu service tu then up balik.

Ini cara yang aku pakai:

  1. ps auxw | grep memcached – cmd ni guna dia untuk nak tau pid proses memcached. pid ni kita akan guna untuk step ke 3.
  2. zmmemcachedctl stop – untuk nak hentikan proses memcached. Kalau dia running la. Tapi proses ni tak running pun. Pasai tu kita buat semua step ni. Objektif dia nak bagi memcached ni running.
  3. kill -9 7051 – step pertama kita dah run untuk check pid dia. so pid dia 7051. cmd kill ni guna dia untuk paksa proses tu berhenti.
  4. zmmemcachedctl start – start memcached

Sekarang try zmcontrol status. Service memcached akan running semula.

p/s: memcached ni tak perlu install pun kalau zimbra di install dalam satu machine je, melainkan korang pakai multiple server. Zimbra aku ni pakai satu server je. Tapi disebabkan service memcached tu dah memang di install dalam zimbra aku ni, so nak taknak aku kena la up kan jugak.


Advertisements
This entry was posted in Linux, Zimbra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s