Restart sshd on My Unix System

Masalah: Nak restart sshd service.

Ada sesetengah configuration pada system Unix/Linux memerlukan kita untuk restart service sshd. Cara paling senang untuk restart sshd ni ialah dengan cara restart server. Tapi memang tak efficient la kalau kita restart server yang tengah production/running. So kat bawah ni aku senaraikan cara untuk restart service sshd pada Unix/Linux system tanpa perlu restart server yang tengah running.

Bismillahirrahmanirrahim…. Sebelum tu pastikan korang punya level adalah root. Sebab default configuration untuk system Unix/Linux hanya root sahaja yang boleh execute command untuk restart sshd ni.

RedHat and Fedora Core Linux
/sbin/service sshd restart

Suse linux
/etc/rc.d/sshd restart

Debian/Ubuntu
/etc/init.d/sshd restart

Solaris 9 and below
/etc/init.d/sshd stop
/etc/init.d/sshd start

Solaris 10
svcadm disable ssh
svcadm enable ssh
svcs –a **check all services

AIX
stopsrc -s sshd
startsrc -s sshd

HP-UX
/sbin/init.d/secsh stop
/sbin/init.d/secsh start

Advertisements
This entry was posted in Linux and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Restart sshd on My Unix System

  1. Pingback: How to enable X11 Forwarding | Skrin Hitam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s