Monthly Archives: March 2014

Find RAM slots info in Linux

Bismillahirrahmanirrahim…. Problem: How do I check RAM speed and type (line DDR or DDR2 or DDR3 or DDR4) without opening my server? I need to purchase RAM and I need to know the exact speed and type installed. How do … Continue reading

Posted in Linux | Tagged , , , , | Leave a comment

Osticket: Disable User Lookup

Bismillahirrahmanirrahim…. Masalah: Setiap kali staff nak create ticket baru dia akan keluar popup “User Lookup”. Memang agak annoying la. 1. So macamana nak buat? Kita kena disable kan popup ni. 2. Kat mana nak disable? Kena edit kat /upload/include/staff/ticket.open.inc.php 3. … Continue reading

Posted in osTicket | Tagged , , , , , | Leave a comment

Check Total Size of Multiple File

Masalah: Nak kira total saiz file2 tertentu Contoh korang dalam dir /home/user/..dalam tu ada macam2 file..tapi korang hanya nak kira saiz file2 tertentu sahaja. Contohnya dlm dir tu ada file gambar1, gambar2, gambar3. tapi korang nak kira total saiz gambar1 … Continue reading

Posted in Linux | Tagged , | Leave a comment