zip and unzip files

Bismillahirrahmanirrahim…

Mcmana nk zip and unzip file dalam linux and solaris? Contoh dalam directory /root ada file test1.log, test2.log, dan test3.log. Ketiga-tiga file ni kita nak zipkan jadi 1 file. ada beberapa cara untuk kita zipkan fail-fail ini.

STEPS 1 (zip)

1. Masuk ke path /root
> cd /root

2. Untuk zip file2 yang terlibat masukkan cmd
> zip backuplog.zip test1.log test2.log test3.log

P/S: Untuk zip kan folder hanya perlu tambah -r. Contoh zip -r backuplog.zip folder

3. Untuk melihat file2 ni berjaya di’zip’ atau tak, anda boleh check menggunakan cmd
> ls -al

4. Untuk unzip file backuplog.zip > unzip backuplog.zip

P/S: Untuk ‘zip’kan directory dan segala isi-isinya boleh guna cmd > zip -r backuplog.zip data
cmd ini akan ‘zip’ kan directory data menjadi file backup.zip

STEPS 2 (tar)

1. Masuk ke path /root
> cd /root

2. Untuk zip file2 yang terlibat masukkan cmd
> tar cvf backuplog.tar test1.log test2.log test3.log

3. Untuk melihat file2 ni berjaya atau tak, anda boleh check menggunakan cmd
> ls -al

4. Untuk untar file backuplog.tar > tar xvf backuplog.tar

P/S: cmd cvf bermaksud c= create, v=verbose, f=file and x=extraction. Untuk membina file tar kepada semua file log yang berada didalam dir semasa cmd nya adalah >tar cvf backuplog.tar \*.log

Cmd ini akan membina file backuplog.tar dengan cara memgikatkan semua files yang berformat ‘.log’. Sebab apa aku cakap ‘mengikat’? Sebab tar sebenarkan TIDAK compress pun file2 tu..dia hanya cmd untuk combine banyak file menjadi satu atau single file. So saiznya sebenarnya tetap sama. Bezanya file-file yang banyak td telah diconvert menjadi 1 file.

STEPS 3 (gzip)

Anda tau yang tar sebenarnya tak compress kan file-file anda. So macamana nak compress kan files ni? Caranya dengan mengguna method tar dan gzip. First sekali kena tar dulu then kita gzip.

1. Masuk ke path /root
> cd /root

2. Untuk zip file2 yang terlibat masukkan cmd
> tar cf backuplog.tar test1.log test2.log test3.log | gzip backuplog.tar

3. Untuk melihat file2 ni berjaya atau tak, anda boleh check menggunakan cmd
> ls -al

Anda takkan nampak file backuplog.tar. File backuplog.rar telah di compress menjadi file backuplog.tar.gz

4. Untuk extract file backuplog.tar.gz >gunzip backuplog.tar.gz | tar xvf backuplog.tar

 

Sekian..wassalam..

 

Advertisements
This entry was posted in Linux, Solaris and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s