Tag Archives: linux

CentOS-7 “Minimal Desktop” installation (GNOME)

Assalamualaikum.. For some reasons you need to install GUI on your CentOS server. In my case, I having a bad time to install Oracle Database 12c in my CentOS using CLI. I don’t have plenty of times struggling with CLI … Continue reading

Posted in Install, Linux, UNIX | Tagged , , , , , , , ,

Configure Zimbra Anti-Spamming

Bismillahirrahmanirrahim…. Masalah: Macamana nak block (blacklist) email2 yang tidak diingini daripada masuk ke inbox zimbra anda? Cara-cara 1. ssh ke zimbra server 2. Edit file salocal.cf.in, nano /opt/zimbra/conf/salocal.cf.in 3. Tambahkan email yang ingin di ‘blacklist’ pada file salocal.cf.in di bahagian … Continue reading

Posted in Linux, Zimbra | Tagged , , | Leave a comment

Check Installed Package in Linux

Bismillahirrahmanirrahim…. Masalah: Setiap application/software yang kita install mesti ada components tertentu yang turut diinstall sekali. Macamana kita nak check components ni?* cara-caranya: rpm -qa | grep nc Output: libfontenc-1.0.2-2.2.el5 ncurses-5.5-24.20060715 nc-1.84-10.fc6 libwnck-2.16.0-4.fc6 evince-0.6.0-8.el5 ncurses-5.5-24.20060715 rsync-2.6.8-3.1 launchmail-4.0.0-2.el5 libwnck-2.16.0-4.fc6 vnc-4.1.2-14.el5_6.6 vnc-server-4.1.2-14.el5_3.1 vim-enhanced-7.0.109-4.el5_2.4z irqbalance-0.55-10.el5 … Continue reading

Posted in Install, Linux | Tagged , , , , , | Leave a comment

Find RAM slots info in Linux

Bismillahirrahmanirrahim…. Problem: How do I check RAM speed and type (line DDR or DDR2 or DDR3 or DDR4) without opening my server? I need to purchase RAM and I need to know the exact speed and type installed. How do … Continue reading

Posted in Linux | Tagged , , , , | Leave a comment

Softlink / Symbolic link / Symlink

Masalah: Partition root korang penuh. So nak kena move folder korang ke path lain. Masalah timbul bila sistem korang takleh running klu korang ubah path korang. So macamana nak buat? Jawapan dia softlink. Situasi aku sekarang aku nak ubah folder … Continue reading

Posted in Linux | Tagged , , , , | Leave a comment

Masalah server Zimbra slow atau “hang”

Bismillahirrahmanirrahim Masalah: Server zimbra slow. Seolah2 hang. Zimbra Admin Console takleh access. Email down. Setengah2 service zimbra tak boleh running atau stop running. su zimbra – login as user zimbra zmcontrol stop – stopkan semua service exit – exit user zimbra (now you … Continue reading

Posted in Linux, Zimbra | Tagged , , | Leave a comment

Restart service memcached dalam zimbra

Masalah: Service memcached tak running. Bila run cmd zmcontrol status keluar “memcached stopped. memcached is not running”. Run zmcontrol restart pun tak berjaya. zmmemcachedctl restart pun tak berhasil. Hint: kill dulu service tu then up balik. Ini cara yang aku pakai: ps auxw … Continue reading

Posted in Linux, Zimbra | Tagged , , | Leave a comment